שקשוקה

שקשוקה

היא טעימה על גבול הממכרת, משביעה, בריאה ועד היום לא ברור מהיכן באה, אבל אנחנו אוהבים אותה בכל זאת. אז מה הסיפור עם שקשוקה, כמה קלוריות יש בה ואיך מכינים "חמשוקה"?
עם כל הכבוד לארוחת הבוקר הישראלית, שקשוקה הייתה כאן כבר הרבה לפניה ושנים ארוכות שהיא מלווה אותנו כמאכל ים תיכוני פשוט אך טעים כל כך… אפשר לאכול אותה בכל שעה ביום, להוסיף לה תוספות מיוחדות, חריפות, גבינה ותבלינים, כשבבסיס שלה נמצאים שלושת יהלומי הטעם: עגבניות, ביצים ולחם טרי.

 

שקשוקה, שקשוקה, מנין באת?

 

הסיפור עם השקשוקה, השיקשוקה או הצ'קצ'וקה (תלוי מאיפה סבתא באה…) הוא אחת התהיות הגדולות של עולם הקולינריה. עד כה שום עדה לא לקחה עליה חסות ומניחים כי הגיעה מאזור טריפולי, לוב או תוניס. תבשיל מסוים באיטליה שמכונה "ביצים בגיהנום" מזכיר אותה מאוד והוא מגיע קצת יותר פיקנטי, עם תיבול קל של בזיליקום. משערים שכאשר נכבשה סיציליה, יובא לשם המאכל ויחד איתו גם טעמים נוספים כמו הסוכר והקוסקוס.

 

מנה משביעה ואפילו בריאה

 

סביר להניח שבמסעדה או בית קפה שמגישים ארוחות בוקר, השקשוקה תככב. עם חצילים, גבינת פטה, פטריות או אפילו נקניקיות מרגז חריפות, הגשה כ"חמשוקה" על מצע חומוס ועם הר ענק של טחינה. מתברר שיש לה בסך הכל גם לא מעט ערכים בריאים בתנאי שמשתמשים במעט שמן וחומרים טריים וללא תוספות "משוגעות". במנת שקשוקה עם עגבניות, פלפלים, שתי ביצים ורסק יש כ-250 קלוריות, מה שהופך אותה למשביעה ומזינה גם מבחינה קלורית. בנוסף, העגבנייה עצמה כבר הוכחה כתורמת להגנה מפני נזקי השמש והליקופן המצוי בה (זה שמחולל את הפיגמנט האדום) יש הרבה יעילות לתפקודו התקין של המוח גם בגילאים מבוגרים, למניעת סרטן, להגנה על הלב ומערכת העיכול.

 

מתכון "חמשוקה" פשוט וטעים

 

כמות ל-4 סועדים.
הרכיבים:
2 כפות שמן זית
בצל קצוץ
3 שיני שום קצוצות
400 גר' גרגירי חומוס (ניתן גם מקופסת שימורים, מיובשים היטב לאחר סינון)
2 כפיות כמון
1/3 כוס מים
400 גר' עגבניות
פלפל חריף קצוץ (לא חובה)
8 ביצים גדולות
2 כפות פטרוזיליה/ נענע קצוצה
מלח ופלפל לפי הטעם.
אופן ההכנה:
מחממים במחבת אש בינונית-גבוהה ומוסיפים בצל ושום עד להזהבה והתרככות (כ-5 דקות)
מוסיפים את גרגרי החומוס, כמון, מלח ופלפל ומערבבים
מוסיפים עגבניות ומים ומביאים לרתיחה. הנמיכו לאש בינונית-נמוכה ובשלו כ-20 דקות עם ערבוב מפעם לפעם.
יוצרים 8 גומות בתוך הרוטב ושוברים אליהן את הביצים בזהירות.
העבירו את המחבת לתנור שחומם מראש ואפו עד 10 דקות נוספות ב-180 מעלות.
פזרו פטרוזיליה והגישו לצד לחם טרי או פיתה. לבריאות.